Ana sayfa » Scrum Nedir? | Agile Dünya

Scrum Nedir? | Agile Dünya

by salihkus

Özellikle yazılım sektörüne yakın zamanda katılmış bir yeni mezunsanız aklınızda muhtemelen bir soru vardır; scrum nedir?

İşe başladığınız ve ilk günlerden anlamını tam bilmediğiniz, çevirine baksanız bile size manasız gelen bir takım kelimeler duyuyorsunuz. Daily’e katılıp, Sprint koşuyorlar. Product Owner’a bir şeyler sorup, Scrum Master’ın yönlendirmelerini takip ediyorlar. Hatta belirli saatlerde belirli yerlerde buluşup iş konuşuyorlar ve kum saatinden dökülen kum taneleri kadar yaşamları kalmışçasına zaman uyum sağlıyorlar.

Bunlar bir tarikat olmalı!

İşin esprisi bir yana, dışarıdan bakıldığında Scrum gerçekten garip gelebilir insana. Bu sebeple ilk defa duyan birisinin Google’a koşup Scrum Nedir diye yazma işten bile değildir. Muhtemelen siz de öyle yaptınız ve bu yazıda kaba haliyle yukarıda saydığım kelimelerin manasını öğrenmeyi, iş yerinizde neler olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. Doğru yerdesiniz, hadi başlayalım.

İlk Soru: Scrum Nedir?

İngilizce orijinalinde kelime olarak itişip kakışmak, hücum anlamına gelir. Kelime rugby oyununda küçük takımlara verilen addır.

Fakat duyduğunuz Scrum kelimesinin yukarıdakilerle direk bir ilgisi yok, sadece benzetmeler için kullanılan bir isimdir.

Bizim için scrum, karmaşıklığın ve belirsizliğin olduğu ortamlarda projeleri etkili biçimde yönetmek ve tamamlamak amacıyla oluşturulmuş bir çalışma şekli, çerçevesidir. Scrum basittir. Belli başlı birkaç kuralı olan geniş ama aynı zamanda kısıtlı bir çerçevedir. Özünde scrum, bir proje yönetim sistemidir.

Scrum’a başlamak ve uygulamak da kolaydır. Kapsamlı bir planlama toplantı sonrası roller, görevler, yapılacaklar hızlıca karar verilebilir. Bu sayede verim artışı birkaç haftada gözlemlenmeye başlayabilir. Bakıldığında Scrum, üretimde karşımıza çıkan Yalın felsefesiyle çok benzerdir.

Scrum’ın Oluşumu ve Kısa Tarihçesi

Başlangıçta yazılım için sektörü için 1990’larda Jeff Sutherland ve Ken Schwaber tarafından oluşturulmaya başladı. Şubat 2001 yılında yayınlanan Agile Manifesto ile paralel olarak yazılım dünyasındaki gecikmeleri ortadan kaldırmayı amaçladılar. Yazılım dünyası teknoloji ilerledikçe karmaşıklaştı. Her yeni icat, yeni bir ihtiyacı doğurdu. Bu sebeple gerekli olan yazılım programlarını daha da karmaşık hale getirdi.

Karmaşık hale gelen ihtiyaçları karşılayacak programları yazmak da karmaşık oldu. Bunu engellemek ve yazılım dünyasını yeniden eğlenceli hale getirmek için scrum doğdu.

“Yazılım geliştirmek ilginç ve eğlencelidir. Böyle de kalmalıdır.”

Jeff Sutherland

Kesinlikle bir anda olmadı. Aslında yıllar içinde çok fazla değişim geçirdi. Bu tarihçeyi ayrıntılı öğrenmek için Jeff Sutherland ve Ken Schwaber‘in yazdığı İki Katı İşi Yarı Zamanda Yapmak kitabını okuyabilirsiniz. Kitaba ek olarak linkteki makaleye de bakabilirsiniz.

Scrum Nedir – Temel Scrum İlerleyişi

Agile vs Scrum

Scrum konusunda biraz temel bilgi aldıysak sizi farklı bir kelimeye çekmek istiyorum; Agile.

Çoğu durumda ne yazık ki Agile ile Scrum eş anlamlı gibi kullanılabiliyor. Fakat durum böyle değildir. Agile ve Scrum, iki farklı kavramdır. Agile kavramını tokluk hali olarak düşünürsek, Scrum seçtiğini ve uyguladığınız diyettir. Yani tokluk haline ulaşabilmek için seçebileceğiniz herhangi bir diyeti uygulayabilirsiniz. Scrum, Agile olabilmek için kullanılabilecek araçlardan birisidir. Fakat tek seçenek değildir. Öte yandan bir diyet uygularsanız sizi tokluk halinde tutmasını beklersiniz. Yani Scrum uyguluyorsanız Agile (çevik) olmalısınız.

Aynen bazı diyetlerin sizi aç bırakması gibi bazı Scrum uygulamaları (size rehberlik eden kişilerin farklı uygulamalarını kastediyorum) sizi çevik olmaktan, uzakta tutabilir. Bunun yanlış olduğunu bilmelisiniz. Sizi çevikleştirmeyen, agile dünyaya yönlendirmeyen scrum uygulaması yanlıştır. Öncelikle değiştirmeniz gereken Scrum’ın kendisi değil, o konudaki rehberinizdir.

Bununla beraber Agile Project Management (Çevik Proje Yönetimi) olarak da bir yaklaşım mevcuttur. Direk bir proje yönetimi aracı olarak da ele alabilirsiniz. Bu araç ile Scrum karşılaştırmasını buradan okuyabilirsiniz.

Yeni Çevik Dünya

Ön görebildiğiniz ama kesin olarak bilmediğiniz gereksinimleri olan bir projeniz varsa Scrum tam size göredir.

Her neredeyseniz durun ve etrafınıza bakın. Eğer çevrenizde insanlar varsa hafifçe giyimlerine göz gezdirin. Kaçının aynı? Eğer tek başınızaysanız, eşyalara odaklanın. Benzeri işlevler için kaç farklı eşyanız var? O eşyaları almak için kaç farklı binaya gittiniz? Şuan kullandığınız dijital cihazın aynısına sahip kaç arkadaşınız var?

Kendinize sorun, çeşitlilik ne kadar fazla ve ne hızla artıyor?

“İnsanlara ne istediğini sorsaydım, daha hızlı atlar istediklerini söylerlerdi.”

Henry Ford

Artık yollarsa sadece T Model yok ve olmayacak da. Her gün yeni bir ürün, hizmet piyasaya sürülecek. Çünkü biz bunu istiyoruz. Bunu sunabilme yeteneği ise çevik olmayı gerektiriyor.

Scrum da çevik olabilmek için güzel, basit ve hızlı uygulanabilir bir araç. Haydi scrum koşalım!

Bunlara da bakabilirsiniz