Yapay zeka ürünleri, yıllardır çevremizde irili ufaklı şekilde artış gösteriyor. Bu artış, günümüzdeki erişilebilirlik seviyesiyle birleştiğinde, dünya genelinde birçok insan tarafından kullanılabilir hale geldi. Son bir iki aydır, sık sık gündemimize giren ve deneyimlediğimiz bir yapay zeka ürünü olan ChatGPT, geniş bir erişim kanalına sahip yapay zekalardan birisi.
Yapay Zeka Dalgası
Yapay zeka dalgası, tarihi oldukça eskilere dayansa da son yıllarda özellikle derin öğrenme sistemlerinin geliştirilmesiyle hız kazandı. Özellikle büyük verinin hızla artması ve bu veriyi işlemek için geliştirilen sistemlerin ortaya çıkması, ChatGPT gibi ürünlerin ortaya çıkmasına olanak verdi.
Özelleşmiş yapay zekalar -satranç oynayan, GO oynayan, dil bilgisi düzeltmesi yapan- hakkında ara ara haberler görüyorduk. Ancak çoğu zaman bu uygulamalara erişimimiz olmuyordu. Son zamanlarda ise, yetenekleri geniş ama erişim kanalları dar olan yapay zekaların ortaya çıktığını gözlemliyoruz. ChatGPT gibi yapay zekalarla neredeyse her konuya girebiliyoruz, ancak sadece yazışma kanalı aracılığıyla.
Bu yapay zeka dalgası, uzun süredir devam ediyor. Her değişim dalgası gibi, insanların aklına çeşitli sorular geliyor. Bu yazıda, bu sorulardan birine odaklanacağız. Ancak önce, ChatGPT’yi biraz daha yakından tanıyalım.
ChatGPT Nedir ve Nasıl Çalışır?
ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), doğal dil işleme alanında son derece başarılı bir yapay zeka modeli. İnsan benzeri metinler üretebilme yeteneğine sahip. Bu nedenle genellikle sohbet botları, dil çevirisi, makine öğrenmesi, metin özetleme ve benzeri uygulamalarda kullanılabiliyor. Bu yazılımı Python programlama dilinde yazmışlar. Temelde sunulan veriye göre öğrenen modellere sahip.
Sadece konuşarak iletişim burabildiğiniz bir bebek hayal edin. Bebeğinizi geliştirmek için ona kitaplar okuyabilir, nesneleri tanımlayabilir ve dünyayı anlatabilirsiniz. ChatGPT de tam olarak bu şekilde işliyor. Büyük veriyi yazı şeklinde ona iletiyorlar, kendi içinde modelleme yaparak örüntüler oluşturuyor. Siz onunla konuştukça öğreniyor ve büyük veriyi bir chat ekranından size sunuyor.
ChatGPT ve Sanayi Devrimi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?
Sanayi devrimi, üretim süreçlerindeki mekanikleşme, makineleşme, otomasyon ve büyük ölçekli seri üretimine geçişin genel adıdır. İnsan gücüyle yapılan, yavaş ve aynı zamanda pahalı olan işleri hedef almıştır. Çıktı olarak, üretim süreçlerindeki insan gücüne olan bağımlılığı azaltmıştır. Ek olarak üretim hızlarını artırmış ve daha düşük maliyetli üretim yapılmasına olanak vermiştir.
Aslında ChatGPT de insan gücüne olan ihtiyacı azaltmaya yönelik bir gelişimle ilerlemektedir. Geleneksel olarak insanların gerçekleştirdiği birçok görevi, doğal dil işleme, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi teknolojiler kullanarak gerçekleştirebileceğini çoktan kanıtladı. Bu da iş verimliliğini arttıracak ve iş süreçlerinde insan hatalarını azaltacak.
Sanayi devrimi, ortaya koyduğu değişimle beraber iş gücü dağılımında büyük değişimler getirdi. Tarım işçilerinin fabrikalarda çalışmaya başlaması kırsal alanları boşalttı ve şehirleri kalabalık hale getirdi. Benzer şekilde ChatGPT de dünyadaki iş gücü dağılımında büyük bir etki oluşturacaktır.
ChatGPT’nin oluşturacağı iş gücü değişimi, Sanayi Devriminin yaptığı gibi demografik yapılarda değişimin ilk adımı olacak. İnsanlar Covid ile başlayan şehirden uzaklaşma modasına daha çok ayak uyduracaktır. Yapay zeka insanlar için işleri yapar hale gelince, doğal olarak insanlar kendilerine daha yaratıcı olacakları, insanlığın beyin gücünü kullanabilecekleri işleri bulacaklardır.

ChatGPT’nin Yazılım Dünyasına Etkisi Nedir
Sanayi devriminde makineler ne kadar değerli ve gerekliyse, yazılımcılar da geçtiğimiz on yıllarda o derece büyük öneme sahip oldu diyebiliriz. Sonuç olarak dijital ürünleri üretenler, ortaya koyanlar yazılımcılardı. Bu sebeple giriş seviyesi ya da ileri seviye uzmanı fark etmeksizin çok değerliydi, hala öyle.
Ancak nasıl ki otomotiv üretim hattı çıkınca araçların adet fiyatında düşüş olduysa, makineler bile seri üretime girince makine fiyatları düştüyse, yazılımcıların da iş gücü değeri elbet bir gün gerileyecekti. Çünkü hiçbir şey sonsuza kadar yükselemez.
İşte ChatGPT bize bu düşüşün ilk sinyallerini veriyor diyebiliriz. Tam manasıyla yazılımcı gibi çalışıyor diyemeyiz. Ancak adını duyan hemen hemen her yazılımcı Google niyetine onu elbet bir kere kullanmıştır. Kendi adıma ben Excel Formülü, VBA kodu, HTML, CSS, Python gibi dilleri denedim ve giriş seviyesi için başarılı diyebilirim.
Şuan kullandığımız sistemin her insana açık, ücretsiz ve yarım bir araç olduğunu göz önünde bulundurursak, yakın gelecekte ChatGPT Yazılım Asistanı her şirkette çalışmaya başlayan bir eleman olabilir. Yazılım asistanı diyorum, çünkü ne kadar güçlü olursa olsun, insan olmadan ilerlemesine izin verilmeyecektir.
Sonraki Devrim Ne Olabilir?
Unutmamalıyız ki, Evrende her şey döngüdür. Keşfettiğimiz her yeni geçmiş ve ön gördüğümüz her yeni gelecek daha büyük bir döngünün parçası çıkıyor. Bu doğrultuda düşündüğümüzde sanayi devrimi olduysa, yapay zeka devrimi kaçınılmazdır. Yapay zeka devrimi olacaksa, onu yok edecek bir devrim de gelecektir.
Dünyanın nüfus katlama hızı ile devrim hızı paralel gibi düşünebiliriz. Bu da gelecekteki devrimlerin arasının kısalacağını, 3-4 jenerasyonda bir görülebilirken her jenerasyonun bir devrime şahit olacağına, hatta ve hatta insanın yaşamı boyunca birkaç devrime şahit olacağını ön görebiliriz.
Bunu ön görsek bile devrimlerin ne olacağını bilebilmek çok yaygın bir yetenek değildir. En azından bende olduğunu söylemem. Fakat yine bize tarih sayısız kez göstermiştir ki, önemli olan devrimi başlatmak değil, ona ayak uydurmaktır. Ünlü bir sözdeki gibi;
Ne En Güçlü Olan Tür Hayatta Kalır, Ne de En Zeki Olan… Değişime En Çok Adapte Olabilendir, Hayatta Kalan!