Bir önceki yazımda sizlere yurtdışında bir üniversiteye master başvuru sürecimi anlatmıştım. Bu anlatış içerisinde bir ara başlıkta üniversiteleri araştırmak vardı. Ben bu arayışım içerisinde kendim için çok faydalı olduğuna inandığım bir şey keşfettim. Belki bazılarınız biliyordur ancak ben bilmiyordum ve çevremdeki birçok insan da bilmediğini söyledi. Linkedin bizlere içerisinde tuttuğu veriler sayesinde kariyer planımız hakkında birçok istatistiki veri sunuyor.
Nasıl Kullanabilirim?
Öncelikle bir Linkedin hesabınızın olması gerekiyor tabi ki. İş dünyasında neler olduğunu ya da ne tip insanların olduğunu takip edebilmek istiyorsak Linkedin gibi bir sosyal platformdan uzak durmamız pek de akıllıca olmaz diye düşünüyorum. Hesabımızın varolduğunu ve güncel olarak bilgilerinizi içerdiğini kabul ediyorum.
İlk işimiz “Ara” butonuna gelmek olacaktır. Buraya ben şuan okuduğum üniversiteyi yazdım. Amacımız isminin yanında “Üniversite” yazan bir sonucu bulmak. Bulur bulmaz ona tıklayıp içine giriyoruz.

O sayfaya girdikten sonra karşımıza üniversitenin tanıtımı gelecek. Sağ tarafta üniversite ile ortak bağlantılarımızı göreceğiz. Onun altında da benzer özellikleri olan üniversiteleri göreceğiz. Ortada bir takım yazılar mevcut; bunlar bizim ulaşmak istediğimiz başlıklardır. “12.o66+ Mezunun Kariyerini Keşfedin” yazısına tıklayarak bu üniversitede okuduğunu Linkedin’de beyan eden herkesi görebilir olacağız.

Tıkladıktan sonra karşımıza aşağıdaki bir sayfa açılacak. Aslında açık olan sayfa genişleyecek de diyebiliriz. Linkedin bize 6 farklı kategoride istatistik sunacak:
- Nerelerde Yaşıyorlar?
- Nerelerde Çalışıyorlar?
- Neler Yapıyorlar?
- Ne Okudular?
- Hangi Konularda Yetenekliler?
- Nasıl Bağlantılısınız?
Örneğin Pamukkale Üniversitesinden mezun olan 12.066 kişi bulmuş Linkedin. Bu sayı tabi ki daha fazladır ancak herkes bu platformu kullanmadığı ya da kullananların tamamı Pamukkale Üniversitesinde okuduğunu yazmadığı için herkesi göremiyoruz.
Genel anlamda bakmak gerekirse bu üniversiteden mezun olanların 2.546 tanesi Denizli’de, 862 tanesi de İstanbul’da çalışıyormuş. 782 tane Mühendislik alanında çalışan varmış. Ben de bir Mühendis adayı olarak bu insanlardan mühendis olanlarının kaç tanesi Denizli’de kaç tanesi İstanbul’da bunu merak ediyorum diyelim. Hatta belki de mühendislik için ilk iki şehirde bir değişiklik bile olabilir. Bunu görmek için sadece “Mühendislik” yazısının üzerine tıklıyoruz.

Aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi il sıralamasında bir değişiklik oldu ve İzmir öne geçti. Demek ki, bu üniversiteden mezun olup(ya da hala okumakta olan), mühendislik yapan kişiler çoğunlukla İzmir’de bulunuyormuş. İkinci sütuna bakarsak, bu kişilerden 7 tanesinin Bereket Enerji’de çalıştığını görebiliriz.
Bu başlıklar ile bir inceleme yapabileceğimiz gibi daha ayrıntıya inmek istediğimiz takdirde Neler Yapıyorlar, sütununun ortasında bulunan oka tıklayıp diğer sütunlara geçiş yapabiliriz.
Bu sayfaya geldiğimizde ben direk olarak alanımı seçebiliyorum. Yani Endüstri Mühendisliği diyebiliyorum. Merak ettiğim endüstri mühendisliği okuyanlar acaba Hangi Konularda Yetenekliler? Sizin de aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi 20 Endüstri Mühendisliği öğrenci, çok da fazla yetenekli değil. Tabi ki büyük ihtimalle yazma gereksinimi duymamış da olabilir. Fakat burada önemli olan % çoğunluktur arkadaşlar. Genel olarak bakıldığında Lean Manıfacturing (yalın üretim) en çok rağbet gören konu olmuş. Oldukça da mantıklı bir istatistik.

Sistemin özü bu. Sistem her tıklamada insanları süzüp, size o 5 kişinin ya da 100 kişinin kim olduğunu aşağıda gösteriyor. Kişi resimlerini mahremiyet açısından koymadın ancak ilk denemenizde göreceksiniz ki size sunulan sonuçlar, sizin uzun arayışlar ile bulamayacağınız derecede kıymetli sonuçlar. Örneğin master başvurusu yaptığım üniversitenin sayfasına girdim ve istediğim bölüme göre süzüp insanların hangi konularda yetenekli olduğunu buldum. Bu sayede şuan biliyorum ki benim o bölümde okuyabilmem ve o işi yapabilmem için bana AutoCAD, Photoshop ve SketchUp programları gerekli olacak.
Siz de hedeflediğiniz şirketler için bunu yapabilirsiniz. Şuan için gördüğüm genel olarak üniversiteler üzerinden ilerleyen bir platform. Benzer sayfaya üniversite aramak için de ulaşabilirsiniz. Eğitim -> Üniversite Arama sayfasına girdiğinizde aynı süzgeçleri göreceksiniz. Bu platformları kurcalayarak belirlediğiniz hedefler doğrultusunda atmanız gereken adımları rahatlıkla sıralayabilirsiniz. Hedeflerinize ulaşmış insanları bulabilir, onlar ile iletişime geçebilirsiniz. Bir amaç ile incelendiğinde insana vizyon kazandıracak bir platform olduğu düşüncesindeyim. Umarım sizin de işinize yarar.
Keyifli yaşamlar,