Ana sayfa » Babilin En Zengin Adamı – George S. Clason

Babilin En Zengin Adamı – George S. Clason

by salihkus

Uzun bir aradan sonra bloğuma bir kitap incelemesi daha eklemek istedim. Uzun zamandır aradığım bir kitabı buldum; Babilin En Zengin Adamı Okudum ve notlarımı aldım.

Kişisel bütçenizi yönetmekte zorlanıyorsanız Babilin En Zengin Adamı kitabı size yardımcı olacaktır. Yüzyılların para yönetim sırları..

Kitabın Genel Bilgileri – Babilin En Zengin Adamı

Kitabın ismi “Babilin En Zengin Adamı“. George S. Clason tarafından 1926 yılında yazılmış. Kısmen eski bir eser ve adından da anlaşılabileceği gibi kitap Babil’de geçiyor. MÖ 1000 yılları diye tahmin etmekteyim. Çünkü kitapta tam bir tarih bulunmuyor. Sadece Babil’in ihtişamlı günlerinden bir kesit olduğunu söyleyebilirim. Kitap en geniş anlamda para kazanmanın yollarını anlatıyor.

Babilin En Zengin Adamı Kitap Kapağı

Babilin En Zengin Adamı Kitap Kapağı

-Eski Uygarlıkların Para Kazanma Sırları-

Güzel bir motto ile insanı içine çekiyor ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Dünya artık farklı. O zamanın kanunları bugün geçmeyebilir.

Haklı sayılabiliriz. Ancak kitabın kapak arkası tanıtımında da yazdığı gibi:

Tıpkı yer çekimi kanunu gibi para kazanmanın kuralları da evrensel ve değişmezdir. 

Babilin En Zengin Adamı bir büyük hikaye olarak ilerlemiyor; 11 ufak hikayeden oluşan bir eser. Kitap içinde bulunan 11 hikayeyi okudukça bu sözün doğruluğuna tanık oluyorsunuz. Her bir hikaye birbiriyle bağlantısı olmayan ancak tanıdık insanların adının geçtiği şekliyle kurgulanmış. Böylece yıllar geçse de aynı kanunların en zengin adam olmak için kullanılabileceği kanıtlanıyor. Kitapta anlatılanlardan yaklaşık 3000 yıl sonra, günümüz dünyasında dahi Babilin uygulamaları yapılması zor ancak felsefesi basit ve ulaşılabilirmiş gibi geliyor.

Kısaca Kazanım Felsefesi

Davranışlarımız düşüncelerimizden, düşüncelerimiz ise yorumlarımızdan daha akıllıca olmaz.

Bu kısımda kitabın içeriğinden biraz bahsedeceğim. İçeriği kitabı okurken keşfetmek isterseniz bu ara başlığı atlayabilirsiniz.

Söylediğim gibi kitap oldukça basit ancak bir o kadar da zor bir felsefeden bahsediyor.

Kazancın ne kadar az olursa olsun, kendin için ayıracağın miktar gelirinin en az onda biri kadar olmalıdır.

Şimdi bu mudur yani, dediğinizi duyar gibiyim. Ben de ilk başta okurken öyle söylemiştim. Fakat biraz denemeye çalışınca aslında bu işin ne kadar da zor olduğunu görmeye başlıyorsunuz. Bunun sebebi de kitaptaki bir başka deyiş;

Zorunlu Harcamalar‘ diye nitelendirdiğimiz şey, biz mani olmadıkça gelirimiz ile orantılı olarak artacaktır.

Ne kadar da doğru. Bir an için durun ve düşünün; almam lazım diyerek kendinize aldığınız onca şey belki de elinizde para yokken sizin ihtiyacınız değildi. Fakat şu an onu alabilecek gücünüz olduğu için ona ihtiyacınız olduğu hissine kapılıyorsunuz. Aslında yok.

%10  kenara koyma olayını ilk denemeye başladığımdan beri 4-5 ay geçti. İlk aylarda rahatlıkla o miktarı kenara koyabildim. Hatta öyle ki, fazlasını bile koymaya kalkıştım. Fakat kitaptan anladığıma göre %15-20’den fazla koymamak daha iyiymiş. Elimde artan bir miktar varsa, gelecekte harcayacağım bir yer yoksa bu parayı tamamen keyfim için harcamalıydım; yaptım da. Sonraki aylarda ise olay tam tersine dönmeye başladı. Her ay bir öncekinden fazla borcum oluşmaya başladı ki kitaba göre borçlarımı %20 oranında tutmalıydım. Aksi takdirde kişisel ve ailevi huzurum bozulabilirdi ki, öyle de oluyor diyebiliriz. Kendimi huzursuz hissediyorum.

Geçen ay %10’u zor ayırdım. Önceki ay ayıramadım bile. Fakat geriye baktığımda zorunlu olarak nitelendirdiğim harcamalarım aslında zorunlu harcamaların olarak gözükmüyorlar bugün.

Fırsatlar, hazırlıksız olarak yakaladıklarıyla zaman kaybetmeyecek kadar kibirli tanrıçalardır.

Peki, biz neden bu %10’u biriktirmeliyiz, sorusuyla kitabın temel düşüncesine dair son kelimeleri sarf edeyim. Gerektiğinde kullanmak için.

Fırsatlar dediğimiz olaylar, bizim günlük yaşantımız içinde karşımıza çıkan, belki fark etmeyeceğimiz kadar ufak bir ışıkla gözüken sinsi kurgulardır. Hangi fırsatın ne getireceği, karşınıza ne zaman çıkacağı hiç belli olmaz. Felsefe diyor ki, siz elinizde gücünüz kadar fırsata dahil olmalık bir birikim tutun ki aniden karşınıza çıkan bir fırsatı kaçırmayın. Bu sadece elinizdeki para size yeni paraları getirecektir. Bu döngü de süre gelip gidecek ve servetiniz katlanacaktır.

Zorluğu Nerede? Okunmalı mı?

Bakıldığında oldukça basit bir işmiş gibi duruyor. Ancak günümüz dünyasına alıştıysanız, böyle bir sisteme ayak uydurmak zor olabilir. İlk okuduğumda ben yapamadım. Yine de bana bir yazımı hatırlattı, göz atabilirsiniz.

Kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Çok uzun bir kitap değil; 150 sayfa civarında. Akıcı bir dili ve basit kurguları mevcut. Genelde birisinin, diğer insanlara kazanma sırlarını anlatması şeklinde ilerliyor. Seveceğinizi düşünüyorum. Umarım beğenir ve benim aksime rahatlıkla uygulamalarını gerçekleştirebilirsiniz. Sonunda da güzel bir servete ulaşmanız dileğiyle.

Keyifli yaşamlar,

Bunlara da bakabilirsiniz

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy